Dagje ‘voorproeven’ in Cinecity

Filmfestival Film by the Sea in fiZi

Dagje ‘voorproeven’ in Cinecity

Als gezamenlijk programmeursteam gingen Lex, Anke, Laurine en Ali zondag al een dagje ‘voorproeven’ bij het festival Film by the Sea in Cinecity in Vlissingen. Op het programma stonden vier zeer gevarieerde films. Vier films op één dag! Dat betekent op tijd vertrekken als je tussentijds ook nog wat ruimte wilt hebben om die films stuk voor stuk ‘een plekje’ te geven in je hoofd en er met elkaar iets van te vinden. De belangrijkste vraag na afloop van elke film is dan: ‘Zouden we deze film ook in fiZi op het programma willen zetten?’ Over de eerste film die we zagen: ‘Miss Viborg’ waren we het wat dat betreft roerend eens: ‘Ja hoor, die zouden we zeker ook in fiZi programmeren in de stellige verwachting dat we daar heel veel mensen een plezier mee zouden doen.  Het is nu echter nog de vraag of ‘Miss Viborg’ wel officieel in Nederland zal worden uitgebracht. Er is nu nog geen distributeur die de film heeft aangekocht, maar naar verwachting zal dat zeker gebeuren.

De tweede films op het lijstje betrof de film ‘Les Passagiers de la Nuit’. Hiervan waren de verwachtingen hoog gespannen. Het betrof immers de openingsfilm van de competitie voor Franstalige films tijdens dit festival. De twijfelachtige gezichten van ons als programmeurs zullen veelzeggend zijn geweest. Jawel, er was waardering voor de talrijke mooie beelden, maar echt gegrepen door het verhaal bleken we niet.  Van deze film is bekend dat die wel uit zal komen in Nederland. Vrij snel al: op 6 oktober. We kijken reikhalzend uit naar de recensies van de professionele filmkenners, maar vooralsnog staan we zelf niet te juichen.

Over de derde film deze dag, ‘Sundown’ gaan we niet al te veel zeggen, want het zit er dik in dat deze film binnen niet al te lange tijd op de programmering van fiZi zal prijken. En de verrassing dient behouden te blijven. Het verhaal over een rijke ondernemer die tijdens een vakantie met zijn zus en haar twee kinderen wordt teruggeroepen vanwege een sterfgeval in de familie. Emoties, spanning, verbijstering en onverwachte ontwikkelingen wisselen elkaar voortdurend af.

Over de laatste film, getiteld ‘A Girl Returned’, kunnen we heel kort zijn. Deze Italiaanse film is nog niet aangekocht door een Nederlandse distributeur en mocht dat alsnog gebeuren: dan gaan we hem niet programmeren in fiZi. Waarom niet? Nou….loodzwaar, vergezocht, zompig, traag, veel herhalingen, onlogisch verhaal, veel eenzijdige gekweldheid, ongeloofwaardig….Nou ja, mooie plaatjes van het Italiaanse landschap, dat wel.

Al met al was het wel een heerlijk dagje voorproeven van Film by the Sea in Vlissingen. Maar nu op naar het mooi gevarieerde festivalprogramma in ons eigen fiZi van donderdagavond 15 tot en met zondag 18 september. Zie het programma op de website.

naar alle nieuwsberichten

    Wilt u op de hoogte blijven van ons aanbod?

    Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.