Erik de Bruyn weekend

Erik de Bruyn weekend

Pontes leerlingen met regisseur Erik de Bruyn en actrice Chloé Leenheer in de foyer van fiZi. (foto’s Remko Delfgaauw).

Zowel fiZi als Erik de Bruyn zelf kunnen met plezier terugkijken op het gastweekend dat hier op 7 en 8 december 2018 met deze van oorsprong Zeeuwse filmmaker is gehouden. fiZi  onderhoudt een warme band met  Erik de Bruyn. Hij is geboren in Terneuzen en opgegroeid op Schouwen-Duiveland.  Zijn succesvolle debuutfilm ‘Wilde Mossels’ was de eerste film die fiZi vertoonde op 28 april 2001. De fraaie afbeelding van de poster van deze film bij de ingang van de huidige vestiging in ‘De Weverij’ herinnert blijvend aan dat allereerste begin van fiZi. Vanzelfsprekend dus ook dat Erik de Bruyn werd uitgenodigd dit jaar op zaterdag 1 september de officiële opening te verrichten van de vernieuwde foyer en entree bij fiZi. Reeds op die avond werden afspraken gemaakt over een tweede bezoek van Erik later dit jaar. Hoewel hij  als filmmaker een zeer drukke agenda heeft, lukte het hem op 7 en 8 december bij de vertoning van drie van door hem geregisseerde films aanwezig te zijn.

Op vrijdagmiddag betrof dat de vertoning van de romantische komedie ‘Het hart van Hadiah Tromp’. Erik maakte deze telefilm in opdracht van NPO3. De regisseur was toen samen met hoofdrolspeelster, de jonge actrice Chloé Leenheer in fiZi.  De voorstelling werd bijgewoond door circa 50 leerlingen van Pontes Pieter Zeeman en was ook openbaar toegankelijk. Ali Pankow had voorafgaand aan de filmvertoning een vraaggesprek met Erik en Chloé. De Pontes-leerlingen maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om zowel vooraf als na het zien van de film vragen te stellen aan regisseur en hoofdrolspeelster. Ook werden er in de foyer nog wat groepsfoto’s met Erik en Chloé gemaakt.

’s Avonds stond de telefilm ‘Hope’ op het programma. In het gesprek vooraf ging Erik uitgebreid in op het maakproces van deze film, gebaseerd op een episode in het leven van Heleen Mees, de ‘powerfeministe’ die enkele jaren geleden in opspraak raakte vanwege het vermeend stalken van haar minnaar, topeconoom Willem Buiter in New York. De hoofdrollen worden vertolkt door Monic Hendrickx en Gene Bervoets.

Op zaterdagavond werd ruim baan gemaakt voor de vertoning van de film ‘J. Kessels’ naar het gelijknamige boek van Pieter Frans Thomése. Wederom vertelde Erik over de totstandkoming van deze boekverfilming.  Tevens werd dan nog even aandacht besteed aan de vraag waarom ‘J. Kessels’ niet eerder op het programma van fiZi had gestaan. Programmeur Jan van Winden had daar een uitgebreide verklaring voor. Hij maakte tevens van de mogelijkheid gebruik met Erik de Bruyn af te spreken dat  voortaan elke volgende film van diens hand maar gelijktijdig met de landelijke première in fiZi te zien moet zijn.

 

naar alle nieuwsberichten

    Wilt u op de hoogte blijven van ons aanbod?

    Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.