De Vogelwachter

Al een halve eeuw slijt de naamloze titelfiguur uit De Vogelwachter zijn eenzame bestaan op een onbewoond eiland. Zijn werk bestaat uit het spotten van vogels, waarna hij de aantallen per radio doorgeeft aan een onderzoeksinstituut. Eenzaam is trouwens niet het goede woord, want de man voelt zich in zijn isolement prima op zijn gemak. Totdat zijn baan dreigt te worden opgeheven. Geen makkelijke rol, maar met solist bij uitstek Freek de Jonge als hoofdrolspeler schiet regisseur Threes Anna feilloos in de roos.

De Jonge kennen we natuurlijk als cabaretier die al meer dan veertig jaar aan de top van zijn métier staat. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een eigenzinnige aanpak, waarin humor en een kritische blik op maatschappij en politiek hand in hand gaan. Ook het verhaal van De Vogelwachter, overigens gedraaid op Texel, geeft de kijker stof tot nadenken: niet in de laatste plaats over de verhouding tussen mens en natuur. Zoals in de scène waarin de vogelwachter het zoveelste stuk plastic uit een dode vogel peutert.

In zijn eerste filmrol sinds De Kkkomediant uit 1986 heeft De Jonge, anders dan op het toneel, nauwelijks tekst. Zijn drang tot het maken van grappen werd door regisseur Anna eveneens fors beteugeld. Anna in NRC: “Ik ben nogal serieus van aard; ik vind grappen zelden leuk. Maar ik wilde wel een zekere lichtheid nastreven. Zo ontstond het idee dat de hoofdrol moest worden gespeeld door een oude komiek. En daarom wilde ik Freek; die heeft de beste kop en de camera houdt van hem.”

, 2020
89 minuten
drama / komedie
Regie: Threes Anna
Met: Freek de Jonge, Quiah Shilue, Sophie van Winden, Nick Golterman

    Wilt u op de hoogte blijven van ons aanbod?

    Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.