Honeyland

Hatidze woont in een huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg en volgens oude tradities teelt. Terwijl ze voor de bijen zingt, zoekt ze op steile bergflanken rustig de honingraten uit zonder noemenswaardige bescherming. De honing verkoopt ze op een marktje op ongeveer vier uren loopafstand. Op een dag arriveert een rumoerige familie met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien.
Een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur. Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Ze werden voor hun documentaire beloond met elf internationale awards en drie prijzen op het vermaarde Sundance Festival.
‘De visuele kracht laat Honeyland uitstijgen boven een gewoon portret. Een liefdevolle maar ook onheilspellende, neorealistische fabel.’ (De Filmkrant)
‘Gloedvol, zoetzuur en scherp observerend.’ (VPRO Cinema)
‘Een prachtig gefilmd volkssprookje.’ (de Volkskrant)

Noord-Macedonië, 2019
87 minuten
documentaire
Regie: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefano
Met: Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam, Ljutvie Sam

    Wilt u op de hoogte blijven van ons aanbod?

    Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.