West Side Story

Let op! De avondvoorstelling begint om 19:00 in verband met sluiting om 22:00

Zestig jaar na de klassieke verfilming van de Broadwaymusical West Side Story komt superfan Spielberg met zijn eigen versie – meer een hommage aan de oude film dan een nieuwe interpretatie. Technisch is alles voortreffelijk uitgevoerd: de dansscènes zijn een lust voor het oog, de goeddeels onbekende cast sprankelt. En de thema’s van het op Romeo en Julia geënte verhaal zijn onverminderd actueel: West Side Story speelt zich af in 1957 in New York en toont het klassieke verhaal van heftige rivaliteit en jeugdige liefde.

De buurt is het slachtoffer van de vernieuwing of wat we nu als gentrificatie zouden kwalificeren. Alleen de winkel van de bejaarde Valentina – een nieuw geschreven rol van Rita Moreno, die een Oscar won voor beste vrouwelijke bijrol in de originele film – houdt dapper stand. De wijk gaat gebukt onder de strijd tussen twee jeugdbendes. De Puerto Ricaanse Sharks vechten voor een plek in de maatschappij en staan lijnrecht tegenover de met leren jasjes getooide Jets. Oud-Jetslid Tony is net vrijgelaten uit de bak en wil een rustige nieuwe start maken. Dan gebeurt het onvermijdelijke: tijdens een schoolfeest wordt hij stapelverliefd op de Puerto Ricaanse Maria.

De fameuze muziek van Leonard Bernstein werd opnieuw gearrangeerd en bewerkt maar vormt het ritmische hart van deze nieuwe musicalverfilming. Dit wordt gecompleteerd door wervelende choreografieën die werkelijk van het scherm afspatten. Ook de onervaren hoofdrolspeelster Rachel Zegler, die uit dertigduizend kandidaten de rol van Maria kreeg toebedeeld, verdient een bijzondere vermelding. Haar Maria is onafhankelijk en zelfbewust, maar kan het lonken van de liefde niet weerstaan.

In andere handen was een nieuwe West Side Side misschien een matige filmproductie geworden. Maar Steven Spielberg heeft er iets heel bijzonders van gemaakt, zonder het hart van de originele productie aan te tasten. Geen nieuwe moderne opsmuk, maar dienstbare regie en prachtig camerawerk dat doet denken aan de technicolor van de jaren vijftig. Het is bovendien een film met een duidelijke opbouw en aanpak. Zo zijn de Jets in donkere kleuren gestoken en Sharks in felle passionele kleuren. Wellicht zorgt de verwarrende huidige tijdgeest voor nog wat extra waardering, maar deze nieuwe verfilming is een heerlijk stuk cinema. Gaat dat zien!

, 2021
156 minuten
Regie: Steven Spielberg
Met: Ansel Elgort, Rachel Zegler

    Wilt u op de hoogte blijven van ons aanbod?

    Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.