Oersoep: 5 x 15 minuten Zeeuwse woordkunst

Eigenlijk had ze cabaretier willen worden, maar het is de poëzie die Ester Naomi Perquin haar thuis noemt. Met haar gedichten sleepte ze onder meer de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs in de wacht. In 2017 en 2018 was de geboren Zierikzeese Dichter des Vaderlands. In haar nieuwste bundel, Ongevraagd advies, betoont Perquin zich onvrijwillig gelovig. Gloedvol wordt haar optreden bij Oersoep dus sowieso.

Singer-songwriter Rosann Kerckhaert is een autodidact zonder podiumvrees. Haar lied Beweeg in de tijd, geïnspireerd op een 19e-eeuws boerenhes in het Zeeuws Museum, viel al op bij Art Rocks, en in 2022 bereikte de zangeres uit Groede de halve finale van The Voice Vlaanderen. Voor De Baaierd werkte ze onder begeleiding van Peter Slager (BLØF) aan een nieuw lied dat bij Oersoep in première gaat.

Al toen hij nog werkzaam was als cultuurambtenaar in Sluis schreef Willem van Vliet ook verhalen, gedichten en theater. Inmiddels wijdt hij zich volledig aan de woordkunst, vaak gecombineerd humoristisch en beschouwelijk. Onder regie van Willem Huijbreghs brengt hij tijdens deze Oersoep een voorproefje van zijn nieuwe vertelvoorstelling: een mysterieuze raamvertelling over de jaarlijkse vergadering van een tijdloos genootschap.

Wil je het systeem doen rammelen? Dan heb je, weet Thomas Goorden, grof literair geschut nodig: satire, superhelden en beschermheiligen. Deze schrijver en burgerlobbyist stelt onder het pseudoniem ‘de Kat’ allerhande misstanden aan de kaak; zijn boek Alles komt goed verscheen eind vorig jaar. Bij Oersoep vertelt Goorden over de schande van de Schelde: het PFAS-schandaal. De verraderlijke taal waarmee wantoestanden verhuld worden, valt ook weer om te toveren tot helderheid en verzet…

De in Ossenisse gesettelde Jan Vantoortelboom wist zich recentelijk verrast: zijn redacteur openbaarde hem de biografische kern van zijn eigen schrijverschap. Bij Oersoep vertelt de romancier en schrijfcoach over de wording van een roman. Hoe kan het eigen verhaal bewust of onbewust een rol spelen in het schrijverschap? Is de verbeelding een medicijn? Natuurlijk komt ook Vantoortelbooms kakelverse roman Mauk aan bod.

Ten slotte wordt het nieuwste nummer gelanceerd van tijdschrift De Baaierd, vol van Zeeuwse letteren in allerlei genres. Na afloop van het programma kun je je exemplaar aanschaffen.

De presentatie van deze bonte Baaierdavond is in handen van dichter, schrijver en podiumkunstenaar Anna de Bruyckere.

Standaardtickets kosten 11 euro. Zit je wat krap bij kas of heb je een kleinere portemonnee? Met de promotiecode ‘baai’ ontvang je 6 euro korting; pas hem gerust toe.

Vragen? Tot drie uur voor aanvang kun je mailen naar .

Oersoep ’23 wordt gesponsord door Samen in Zee en het Nederlands Letterenfonds.

    Wilt u op de hoogte blijven van ons aanbod?

    Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.